Home 01/2027-072 info@quadratum.hr

Novosti

Studeni 04

Zelena gradnja

Što je zelena gradnja i zašto je važna?

“Zelene zgrade smanjuju emisiju CO2 i sve vrste troškova, štede energiju, kreiraju nove zelene poslove i unaprjeđuju kvalitetu života cijele zajednice u gradovima i naseljima“, izjavila je Jane Henley, WorldGBC’s, izvršna direktorica (CEO).

Zelena gradnja predstavlja jednu od najznačajnijih i najuzbudljivijih mogućnosti za održivi rast  na nacionalnim, ali i na globalnoj razini.

Za cilj ima transformirati izgrađeni okoliš prema održivosti, kako bi se unaprjedila kvaliteta života cijele zajednice u gradovima i naseljima.

Dizajn izgrađenog okoliša utječe na sve nas. Dizajn:

  • naših domova je od temeljne važnosti za kvalitetu našeg života, udobnost i zdravlje
  • naših  škola  ostavlja  doživotni  trag  na onima koji  uče  u  njima,  utječući  kako  na  koncentraciju  i  zdravlje učenika, tako i na ekološku svijest budućih generacija
  • naših radnih mjesta utječe na produktivnost zaposlenika, zdravlje i uspjeh naših tvrtki
  • naših bolnica utječe na duljinu oporavka pacijenta i troškove režija zdravstvenih ustanova.
  • naših gradova i zajednica snažno određuje vlastitu ekonomsku i socijalnu dinamiku

Zelena gradnja ...

...na inteligentan način pristupa energiji

Utječe na minimiziranje potrošnje energije u svim fazama vijeka trajanja zgrade, od ideje i realizacije, do krajnje eksploatacije, čineći nove i obnovljene zgrade ugodnijima, jeftinijima za  održavanje i prikladnijim za okoliš; ujedno pomaže korisnicima zgrade naučiti kako učinkovito koristiti sve skuplje i nedostupnije energetske resurse.

... čuva naše vodne resurse

Zelena gradnja podrazumijeva pronalaženje načina za efikasno upravljanje vodnim resursima i učinkovito upravljanje pitkom i otpadnim vodama, sakupljanjem vode za sigurnu uporabu u zatvorenim prostorima na inovativan način i općenito umanjujući korištenje vode u sektoru zgradarstva.

... smanjuje otpad i povećava ponovnu upotrebu recikliranjem

Korištenjem manjih količina građevinskog materijala, materijala veće kvalitete i trajnosti, stvaranjem manjih količina građevinskog otpada, kao i ispravnim računanjem vijeka trajanja zgrade od projektiranja, do izgradnje, korištenja, prenamjene, rušenja zgrade.

... promiče zdravlje i dobrobit korisnika zgrade

Dovođenjem svježeg zraka u prostore, pružajući visoku kvalitetu zraka kroz dobru ventilaciju i izbjegavanje materijala i kemikalija koje stvaraju emisije štetnih plinova.

Putem maksimalnog korištenja prirodnog svjetla u prostoru i osiguranja dobrog pogleda na okoliš kako bi se korisnicima zgrade osigurao visoki komfor i uživanje u okolini, te smanjila potreba za umjetnom rasvjetom. #Solatube

...

A zašto je to sve važno?

Lokalno, svaki čovjek tako smanjuje režije, štedi energiju, utječe na zdravlje i okoliš te na taj način unaprjeđuje kvalitetu svog života te života cijele zajednice u gradovima i naseljima.

Globalno, ulaganje u zelenu gradnju generira održivi rast, stvara nova radna mjesta, povećava energetsku sigurnost i smanjuje siromaštvo gorivom, poboljšava pružanje javnih usluga, te dodaje i zadržava financijsku vrijednost zgrada njihovim vlasnicima.

 

IZVOR:

www.worldgbc.org

www.gbccroatia.org

Povratak »